overnight uncooked oatmeal recipe..
12 May 2015
U ols,
hari ni kami nak kongsi resipi oatmeal dengan hampa semua. Dulu, kami meluat rasa nak muntah sangat bila makan oat dengan susu. Memang tekak kami langsung tak bulih terima. (katakan tidak pada oatmeal!). kami boleh makan oat biladia dah jadi biskut atau jadi breakfast bar ja. Tapi ada la baru-baru ni kawan kami post resipi oatmeal ni kat fb. tambah buah-buah ngan yogurt semua. Nampak sedap. Kami try la. Tapi kami tak berapa suka yang boh yogurt tu. Nampak macam basi pulak. So, kami try la buat inovasi terhadap resipi tersebut. (Ayat skema nak mampoih!hehe)
Ok, tanpa berletiaq panjianggg. Kami nak habaq resipi. So far, ada la kami try dalam 4 5 resipi. Semua sedap. Tak try rogi. Sat, info sebenar : 3g oat sehari dapat kurangkan kadar kolesterol dalam darah da kurangkan risiko sakit jantung. Hampa tau dak ? Walaupun kami kuruih, tapi jangan harap sangat. Kadang-kadang orang kuruih lagi tinggi kolesterol. Jangan tak sedaq pulak. (kami tak pernah check pun, kami takut kena cucuk kat hujung jari tu, nanti kami pening-pening lalat) hehe. Dari tadi tulih punya panjang, tapi resipi tak bagi lagi no..
Resipi 1: Plain Oat
(Hat ni tak dak gambaq sebab plain sangat kot. Tapi masih sedap, jangan risau)
Bahan-Bahan :
1. 3 sudu oat (kami beli hat quaker oat bungkuih merah)
2. 1 sudu madu
3. Susu secukupnya (nak bagi oat tu tenggelam ja). Ikut suka susu apa, full cream, low fat, fresh milk. Susu soya pun bulih kalau hampa tak minum susu lembu.
* Campur oat ngan madu, boh dalam botol (kami boh dalam botol kaca yang macam botol prego tu. Hampa ikut suka la, janji tak tumpah sudah). Pastu tambah susu sampai takat tenggelam oat. Jangan banyak sangat, sat g tak berasa oat. Cayaq sangat. Tapi jangan likat sangat. Sat g dia jadi macam bubuq basi. Agak-agak la boleh kacau sudah. Pastu hampa tutup botoi, hampa shake la. Lepas tu boh dalam fridge. Pagi-pagi isok bulih makan dah. Kami selalu buat siap2 malam, isok pagi tunggu ngap sajalah.
Resipi 2: Manggo
Bahan-bahan :
1. 3 sudu oat
2. Mangga (sehiris dua) yang dipotong pat sagi kecik-kecik
3. Susu
*Campuq semua. Ikut cara yang ataih. Perghh hat ni sedap sungguh. Meleleh ayaq liuq aih
Resipi 3: Apple cinnamon
Bahan-bahan :
1. 3 sudu oat
2. apple hijau,sebelah yang dipotong pat sagi kecik-kecik
(sila jangan cincang na, sat g tak berasa epon la)
3. Susu
4. Serbuk kayu manih (cinnamon powder). Hampa boh sikit ja yang ni. agak-agak berasa rempah sudah la.
*Ikut cara buat di ataih na
Resipi 4: Dates Pistachio
Bahan-Bahan :
1. 3 sudu oat
2. 3 biji kurma (potong memanjang atau carikkan ja)
3. Kacang cerdik (agak-agak la berapa biji pun) -Sila kupas kulit dia (orang gila ja yang makan kulit kacang, hehe)
4. Susu
*Ikut cara buat di ataih na
Resipi 5: koko oatmeal
Bahan-Bahan :
1. 3 sudu oat
2. 1 sudu serbuk koko (aku pakai jenama van houten, kalau boh milo pun ok kot, tapi tak pernah try lagi)
3. Susu
4. 1 sudu madu
*Ikut cara buat di ataih tapi serbuk koko akan payah larut sikit so hampa kena shake bagi lama.
Resipi 6 : Yogurt oatmeal (hat ni aku tak suka, tapi try la kot-kot taste kita tak sama )
Bahan-bahan :
1. 3 sudu oat
2. Yogurt setengah bekas (yang kecik tu, perasa apa pun ikut suka hampa la)
3. Susu
*cara buat semua sama ja.. campuq2, shake2. tutup. Jangan buka dah sampai hampa nak makan.
Semua resipi ni boleh tahan sampai 2 hari. Kalau makan hari ke-2 tu lagi sedap sbb semua solution dah bergabung & meletop. Tapi hat boh pelam dinasihatkan jangan simpan sampai 2 hari, pasai pelam akan jadi lemau. Tak sedap.
Sekian, selamat mencuba & menjamu mata. (aku tak berapa reti ambik gambaq, nampak macam bubuq bodo ja kan) hehe
U ols,
hari ni kami nak kongsi resipi oatmeal dengan hampa semua. Dulu, kami meluat rasa nak muntah sangat bila makan oat dengan susu. Memang tekak kami langsung tak bulih terima. (katakan tidak pada oatmeal!). kami boleh makan oat biladia dah jadi biskut atau jadi breakfast bar ja. Tapi ada la baru-baru ni kawan kami post resipi oatmeal ni kat fb. tambah buah-buah ngan yogurt semua. Nampak sedap. Kami try la. Tapi kami tak berapa suka yang boh yogurt tu. Nampak macam basi pulak. So, kami try la buat inovasi terhadap resipi tersebut. (Ayat skema nak mampoih!hehe)
Ok, tanpa berletiaq panjianggg. Kami nak habaq resipi. So far, ada la kami try dalam 4 5 resipi. Semua sedap. Tak try rogi. Sat, info sebenar : 3g oat sehari dapat kurangkan kadar kolesterol dalam darah da kurangkan risiko sakit jantung. Hampa tau dak ? Walaupun kami kuruih, tapi jangan harap sangat. Kadang-kadang orang kuruih lagi tinggi kolesterol. Jangan tak sedaq pulak. (kami tak pernah check pun, kami takut kena cucuk kat hujung jari tu, nanti kami pening-pening lalat) hehe. Dari tadi tulih punya panjang, tapi resipi tak bagi lagi no..
Resipi 1: Plain Oat
(Hat ni tak dak gambaq sebab plain sangat kot. Tapi masih sedap, jangan risau)
Bahan-Bahan :
1. 3 sudu oat (kami beli hat quaker oat bungkuih merah)
2. 1 sudu madu
3. Susu secukupnya (nak bagi oat tu tenggelam ja). Ikut suka susu apa, full cream, low fat, fresh milk. Susu soya pun bulih kalau hampa tak minum susu lembu.
* Campur oat ngan madu, boh dalam botol (kami boh dalam botol kaca yang macam botol prego tu. Hampa ikut suka la, janji tak tumpah sudah). Pastu tambah susu sampai takat tenggelam oat. Jangan banyak sangat, sat g tak berasa oat. Cayaq sangat. Tapi jangan likat sangat. Sat g dia jadi macam bubuq basi. Agak-agak la boleh kacau sudah. Pastu hampa tutup botoi, hampa shake la. Lepas tu boh dalam fridge. Pagi-pagi isok bulih makan dah. Kami selalu buat siap2 malam, isok pagi tunggu ngap sajalah.
Resipi 2: Manggo
Bahan-bahan :
1. 3 sudu oat
2. Mangga (sehiris dua) yang dipotong pat sagi kecik-kecik
3. Susu
*Campuq semua. Ikut cara yang ataih. Perghh hat ni sedap sungguh. Meleleh ayaq liuq aih
Resipi 3: Apple cinnamon
Bahan-bahan :
1. 3 sudu oat
2. apple hijau,sebelah yang dipotong pat sagi kecik-kecik
(sila jangan cincang na, sat g tak berasa epon la)
3. Susu
4. Serbuk kayu manih (cinnamon powder). Hampa boh sikit ja yang ni. agak-agak berasa rempah sudah la.
*Ikut cara buat di ataih na
Resipi 4: Dates Pistachio
Bahan-Bahan :
1. 3 sudu oat
2. 3 biji kurma (potong memanjang atau carikkan ja)
3. Kacang cerdik (agak-agak la berapa biji pun) -Sila kupas kulit dia (orang gila ja yang makan kulit kacang, hehe)
4. Susu
*Ikut cara buat di ataih na
Resipi 5: koko oatmeal
Bahan-Bahan :
1. 3 sudu oat
2. 1 sudu serbuk koko (aku pakai jenama van houten, kalau boh milo pun ok kot, tapi tak pernah try lagi)
3. Susu
4. 1 sudu madu
*Ikut cara buat di ataih tapi serbuk koko akan payah larut sikit so hampa kena shake bagi lama.
Resipi 6 : Yogurt oatmeal (hat ni aku tak suka, tapi try la kot-kot taste kita tak sama )
Bahan-bahan :
1. 3 sudu oat
2. Yogurt setengah bekas (yang kecik tu, perasa apa pun ikut suka hampa la)
3. Susu
*cara buat semua sama ja.. campuq2, shake2. tutup. Jangan buka dah sampai hampa nak makan.
Semua resipi ni boleh tahan sampai 2 hari. Kalau makan hari ke-2 tu lagi sedap sbb semua solution dah bergabung & meletop. Tapi hat boh pelam dinasihatkan jangan simpan sampai 2 hari, pasai pelam akan jadi lemau. Tak sedap.
Sekian, selamat mencuba & menjamu mata. (aku tak berapa reti ambik gambaq, nampak macam bubuq bodo ja kan) hehe
Comments
Post a Comment